Ίσως η ωραιότερη γέφυρα της Κρήτης !!! 

   Η γέφυρα του ποταμού Αναποδάρη, στο ύψος του χωριού Δεμάτι. Πρόκειται για ένα τετράτοξο γεφύρι, με στηθαία, ημικυκλικά τόξα, προβόλους για τη μείωση της έντασης του νερού και μια σειρά καμαρολιθιών, που ενώνει τις δύο όχθες του ποταμού.

   Η αριστερή καμάρα είναι μισοχωμένη από τα φερτά υλικά και τη βλάστηση, ενώ το οδόστρωμά του είναι σχεδόν επίπεδο και στο μεγαλύτερο μέρος του καλντεριμωτό. Πρόκειται για την μεγαλύτερη πετρόκτιστη γέφυρα της Κρήτης, η οποία κτίστηκε στις αρχές της ενετικής περιόδου (1211 - 1669).

   Είναι μια από τις σημαντικότερες γέφυρες του ποταμού αυτού, που είναι και ο μεγαλύτερος σε μήκος της Κρήτης, σε μια από τις πιο πλούσιες αγροτικές περιοχές του νησιού. Τα «κατεβάσματά» του ήταν πολλά και μεγάλα, γι’ αυτό και η αναγκαιότητα κατασκευής του γεφυριού.

   Στη ευρύτερη περιοχή του γεφυριού είχαν πολλοί Λασιθιώτες τα μετόχια τους, κατεβαίνοντας εκεί τα καλοκαίρια με τα κοπάδια τους, ασχολούμενοι επίσης και με τις διάφορες άλλες αγροτικές εργασίες (ελιές κλπ). Με τα χρόνια, κάποιοι απ’ αυτούς, άρχισαν να μένουν και μόνιμα στην ευρύτερη περιοχή του γεφυριού.

   Στην αρχαία εποχή, από την περιοχή περνούσε Μινωικός δρόμος, που ξεκινούσε από την Κνωσό και κατέληγε στον Τσούτσουρο. 

Απορίες:

Έχει χαρακτηριστεί ως παραδοσιακό διατηρητέο μνημείο ? Γιατί δε καθαρίζεται η κοίτη του, ώστε να είναι καλύτερα ορατό στους επισκέπτες? Υπάρχει η στοιχειώδης συντήρηση του γεφυριού? Γιατί δεν υπάρχει ταμπέλα, από τον κεντρικό δρόμο και ο κατάλληλα φτιαγμένος δρόμος, που να οδηγεί στο γεφύρι? Αναζητήθηκαν ποτέ, αυτοί που αφαίρεσαν την πέτρινη σκαλιστή πλάκα, από τη βόρεια πλευρά του γεφυριού? Υπάρχει πρόληψη, ώστε να προστατευτούν οι υπόλοιπες πέτρινες σκαλιστές πλάκες, που κοσμούν τη βόρεια πλευρά του γεφυριού, από επίδοξους αρχαιοκάπηλους?

του Μανώλη Αφραθιανάκη

Τελευταία σχόλια

07.08 | 14:45

Πολύ όμορφα μέρη!!! που για ακόμα μια φορά με την μοναδική σου περιγραφή ταξιδεύουμε και εμείς μαζί σου!!!

Υπέροχο αυτή την διαδρομή θα την κάνω.....με μάγεψε η περιγραφή....θα στείλω την εμπειρία μου.....

01.08 | 14:15

31.07 | 11:21

Αυτά είναι !!!!

Θέλω !!!

Υπέροχο ακούγετε....με κάνει να θέλω να πάω....εχθές!!!!!

31.07 | 11:15

Κοινοποίηση σελίδας