Ερημούπολη
Ερημούπολη
Ερημούπολη
Ερημούπολη
Ερημούπολη
Ερημούπολη
Ίτανος
Ίτανος
Βασιλική
Βασιλική
Ηλιοβασίλεμα στη Σητεία
Ηλιοβασίλεμα στη Σητεία
Πηγή: google maps
Πηγή: google maps
Κουρεμένος
Κουρεμένος
Σητεία
Σητεία
Ερημούπολη
Ερημούπολη
Κουρεμένος
Κουρεμένος
Κάβο Σίδερο
Κάβο Σίδερο
Πηγή: google maps
Πηγή: google maps
Μονοπάτι προς παραλία Ερημούπολης
Μονοπάτι προς παραλία Ερημούπολης
Ίτανος
Ίτανος
Σητεία
Σητεία
Ερημούπολη
Ερημούπολη
Ίτανος
Ίτανος
Ίτανος
Ίτανος
Ίτανος
Ίτανος

  Ερημούπολη - Ίτανος 

βουτιά σε γαλαζοπράσινο φόντο 

   Οι περισσότεροι που φτάνουν μέχρι τη Σητεία επισκέπτονται το Βάι , το πολύ πολύ τη Μονή Τοπλού και επιστρέφουν. Μην το κάνετε. Μην το κάνεις!!!

   Δώστε στην περιοχή το χρόνο να σας σαγηνεύσει. Ίσως να μην προκαλεί κεραυνοβόλο έρωτα (στον γράφοντα προκάλεσε), αν μείνετε όμως είναι βέβαιο ότι θα σας γοητεύσει και θα έρθετε κάθε χρόνο.

   Ξεκινήστε από την αρχή έχοντας κανονίσει τη διανυκτέρευση σας στη Σητεία, το Παλαίκαστρο ή τον Κουρεμένο . Οι επιλογές είναι πολλές. Στη Σητεία περισσότερες, στις άλλες περιοχές συνήθως, περιποιημένες ωστόσο ξενοδοχειακές μονάδες, οι περισσότερες δίπλα στη θάλασσα. Σίγουρα δεν θα περάσει απαρατήρητη η ευγένεια των κατοίκων και η προθυμία τους να λύσουν τα προϊόντα.

   Αφήστε τον τόπο να ξεδιπλώσει μπροστά σας το μεγαλείο του. Εδώ οι ρυθμοί είναι πολύ χαλαροί και οι περισσότεροι δρόμοι άδειοι συνήθως. Θα ευχαριστηθείτε να οδηγείτε αφήνοντας πίσω σας σπαρτά κι αμπέλια ή θαυμάζοντας φοίνικες αν είστε κοντά στο Βάι. Ακόμα και οι παραλίες δεν έχουν τον κόσμο που έχετε συνηθίσει. Το πρώτο που θα σκεφτείτε είναι, τι κρίμα αυτόν τον παράδεισο να μην τον απολαμβάνουν πολλοί. Από την άλλη πάλι που θα περάσει από το μυαλό σας, ότι ίσως να μην είχατε μπροστά σας έναν παράδεισο αν κατακλυζόταν από κόσμο.Κι ο γνωστός εξάλλου, ο κλασικός της Βίβλου, δεν είναι γνωστός για την πολυκοσμία του. Όσο βραδιάζει η ατμόσφαιρα γίνεται πιο ειδυλλιακή, πιο ρομαντική και για κάποιους πιο μυστηριακή. Τα φώτα είναι ελάχιστα και σου κάνει εντύπωση το πλήθος των στεριών στον ουρανό. Άραγε γιατί στο Ηράκλειο δεν το απολαμβάνω αυτό; Τα τριζόνια κάνουν γιορτή κι αμέσως συνηδειτοποιείς πόσο σου έχει λείπει αυτός ο ήχος που σε πάει κατευθείαν στα παιδικά σου καλοκαίρια. Ο αέρας είναι μόνιμα παρόν σ' αυτή την περιοχή, για αυτό και πλέον είναι στέκι των windsurfers, αλλά μην προβληματίζεστε, σίγουρα υπάρχει μια παραλία που μπορείτε να απλώσετε το κορμί σας.

Όσον αφορά τώρα τις παραλίες, οι επιλογές είναι αμέτρητες και όλες με αυτό το υπέροχο γαλαζοπράσινο χρώμα. Αν το Λασίθι είχε χρώμα που ήταν αυτό.

Σίγουρα θα δείτε το Βάι να φωτογραφηθείτε κάτω από τους φοίνικες. Για λεπτομέρειες πατήστε εδώ .

Σε αυτή την εξόρμησή μας πήγαμε λίγο πιο βόρεια, κανένα πεντάλεπτο δηλαδή μετά το Βάι, στην περιοχή της Ερημούπολης, της αρχαίας Ιτάνου. Εδώ σχηματίζονται τρεις παραλίες, η μία ακριβώς εκεί που παρκάρουμε, η άλλη δεξιά και η τρίτη αριστερά. Διαλέξτε μία να δροσιστείτε, αλλά δείτε οπωσδήποτε και τις τρεις. Τα κοινά και στις τρεις; Το χρώμα των νερών, είπαμε το χρώμα του Λασιθίου, αυτό το βαθύ γαλαζοπράσινο, η καθαρότητα των νερών και η θερμοκρασία της θάλασσας. Ναι, είναι κρύα τα νερά εδώ, όπως και σε όλες τις παραλίες της Κρήτης που φιγουράρουν στις λίστες με τα καλύτερα νερά.

   Η κεντρική παραλία ( νούμερο 1 ) είναι μικρή, αμμουδερή, με τρία - τέσσερα αρμυρίκια, των οποίων ο ίσκιος μπορεί να εκμεταλλευτείτε. Το νερό πεντακάθαρο, καθρεφτίζεσαι και δύσκολα θα μείνεις πολύ ώρα έξω χωρίς να βουτήξεις.

   Δεξιά αυτής της παραλίας είναι η επόμενη μικρή παραλία ( νούμερο 2 ). Για να φτάσετε μέχρι εκεί διασχίζετε τον μικρό λόφο πάνω στον οποίο ήταν χτισμένη η αρχαία Ίτανος. Μην το φοβάσαι, είναι πέντε λεπτά περπάτημα αλλά ταυτόχρονα ταξίδι σε ιστορία αιώνων. Αυτό ακριβώς το μονοπάτι είναι η Ελλάδα. Διασχίζετε τα ερείπια μιας αρχαίας πόλης και φτάνετε σε μια παρθένα παραλία. Βλέπετε τα απομεινάρια των προγόνων μας, αφημένα στην τύχη τους και στο βάθος μια συστάδα φοινικών, όπου το χειμώνα δημιουργείται ένα μικρό μέλος και τώρα θυμίζει σεληνιακό τοπίο . Η διαδρομή μέσα από τα αρχαίαείναι τόσο στενάχωρη, τόσο νοσταλγική, αλλά και τόσο δυνατή. Με αυτά τα δύο στοιχεία δεν ταξιδεύει άλλωστε η χώρα τόσους; Με τον πολιτισμό και τη θάλασσα. Κι αυτή η παραλία είναι αμμουδερή κυρίως με βοτσαλάκια σε κάποια σημεία και μερικές πέτρες μέσα στη θάλασσα. Κάτω από τους φοίνικες μπορείτε να δείτε κάποιους να κάνουν γυμνισμό. Μην σκιαχτείτε, εδώ δεν ενοχλεί κανείς κανέναν.

   Η τρίτη ( νούμερο 3 ) βρίσκεται βόρεια της κεντρικής παραλίας. Περνάτε ένα μικρό μονοπάτι με περίεργα πετρώματα και εκπληκτική θέα στην παραλία νούμερο 1 και φτάνετε εδώ σε πέντε λεπτά. Αυτή η η μεγαλύτερη, δεν υπάρχει ούτε ένα δέντρο, μπορεί όμως να είναι η παραλία σας στη σκιά των πανύψηλων και πανμορφών βράχων. Η θάλασσα είναι εκπληκτική όπως και στις άλλες δύο παραλίες, εδώ όμως δεν υπάρχει πέτρα ούτε για δείγμα μέσα στο νερό.

   Η θάλασσα βέβαια ανοίγει την όρεξη. Εμείς όμως έχουμε πολλές επιλογές. Μπορούμε να διαλέξουμε να φάμε είτε στο γραφικό Παλαίκαστρο, είτε στην παραλία του Κουρεμένου με τα καλαίσθητα μαγαζάκια είτε στην παραλία του Χιώνα με το κύμα να σκάει στα πόδια μας.

   Καθώς επιστρέφαμε στο Ηράκλειο και την πραγματικότητα ένα τραγούδι είχα στο νου του Μάνου Ελευθερίου.

Δεν είν' αλήθεια μες στη Γη

πως δεν υπάρχει ένα νησί να πάμε οι δυο μας

κάπου θα βρίσκεται για μας

ένα νησί και μια γωνιά για τ' όνειρό μας.

Κάπου υπάρχει ένα νησί

που στο χρωστώ κάποια στιγμή σαν παιχνιδάκι

να παίξεις σαν μικρό παιδί

και να ξεχάσεις πως στη Γη υπάρχουν δράκοι.

tip: Προτείνουμε μια εξόρμηση στη βραδινή Σητεία, την πόλη με τη μεθυστική αύρα. Σίγουρα θα δεις πιο μεγάλες και πιο εντυπωσιακές πόλεις. Η Σητεία όμως έχει ένα άρωμα άλλης εποχής, ενώ ταυτόχρονα είναι τόσο ζωντανή και νεανική. Η Χτισμένη αμφιθεατρικά η πατρίδα του Βιντσέντζου Κορνάρου, προσφέρει πολλά σημεία για φωτογράφιση, ενώ ο παραλιακός πεζόδρομος είναι ιδανικός για ένα άλλο φαγητό σε ένα από τα δεκάδες πανέμορφα μέρη, ταβερνεία, καφενέδες και καπηλειά που θα δείτε. Όποιο και να ευχαριστηθείς φαγητό. Στα συν της πόλης τα πολύ όμορφα μοντέρνα φωτιστικά, οι καταπράσινες μικρές γωνιές - πλατείες και τα μοντέρνα γλυπτά στο παραλιακό μέτωπο

tip2: Εφόσον βρεθείτε στην περιοχή είναι παράλειψη να μην επισκεφτείτε την περιοχή Κάβο Σίδερο . Πρόκειται για ένα ακρωτήριο, το οποίο αποτελεί το ανατολικότερο σημείο της Κρήτης και πήρε το όνομά του από το εκκλησάκι του Αγίου Ισιδώρου. Όπως βλέπετε στο χάρτησχηματίζονται δύο λαιμοί. Δυστυχώς μπορούμε να φτάσουμε μέχρι κάποιο σημείο μετά τον πρώτο λαιμό, διότι από εκεί και μετά βρίσκεται η ναυτική βάση του Κυριαμαδίου και η διέλευση επιτρέπεται μόνο στις 4 Φεβρουαρίου, ημέρα που τιμάται ο Άγιος Ισίδωρος. Στη διαδρομή βλέπετε απέραντες εκτάσεις γης, άνυδρες, ξερές, με χαμηλή βλάστηση, ένα τοπίο εξαιρετικά άγριας φυσικής ομορφιάς, το οποίο ουσιαστικά έχουν σμιλεύσει ο αέρας και η θάλασσα. Θα νιώσετε την ανθρώπινη απουσία, μιας και σας δίνει την εντύπωση ότι ο άνθρωπος δεν είναι ευπρόσδεκτος εδώ, στην άκρη του κόσμου, όπως λέει και το τραγούδι του Γιάννη Πετράκη.

Ανεζητώ και ρέγομαι όπου είν' άκρα τόπου

'κει που κακό δεν έκαμε η δύναμη τ' ανθρώπου.

Για άλλα video από προορισμούς στο Νομό Λασιθίου πατήστε εδώ.

Σχόλια

10.07.2020 20:03

Νίκη Καραμπίνη

του Κωστή Παπαχρήστου

Πολύ ωραία κείμενα, περιγραφικός λόγος και υπέροχη η πινελιά των στίχων!

Τελευταία σχόλια

07.08 | 14:45

Πολύ όμορφα μέρη!!! που για ακόμα μια φορά με την μοναδική σου περιγραφή ταξιδεύουμε και εμείς μαζί σου!!!

Υπέροχο αυτή την διαδρομή θα την κάνω.....με μάγεψε η περιγραφή....θα στείλω την εμπειρία μου.....

01.08 | 14:15

31.07 | 11:21

Αυτά είναι !!!!

Θέλω !!!

Υπέροχο ακούγετε....με κάνει να θέλω να πάω....εχθές!!!!!

31.07 | 11:15

Κοινοποίηση σελίδας