Μονεμβασιά

η βυζαντινή καστροπολιτεία

   Μονεμβασιά, το Γιβραλτάρ της ανατολής, η Μαλβαζία των Φράγκων. Δεν υπάρχουν λόγια για αυτόν τον ευλογημένο τόπο, ευλογημένο λόγω των ανθρώπων που πέρασαν από εκεί κι όχι λόγω της φύσης, μιας και πρόκειται για έναν ξηρό, άνυδρο βράχο, όπου πάνω του μεγαλούργησε η διάνοια του ανθρώπου.

   Όσα και να έχετε ακούσει, όσα και να έχετε δει, δεν μπορούν να περιγράψουν την ομορφιά που θα αντικρίσετε μπροστά σας. Μπείτε στην καστροπολιτεία από τη μοναδική είσοδο που υπάρχει, έτσι πήρε και το όνομά της, και αφεθείτε να σας οδηγήσει εκείνη. Περπατήστε στα καλντερίμια, χαθείτε στα δαιδαλώδη σοκάκια, θαυμάστε τα πυργόσπιτα και σκεφτείτε πως από εδώ πέρασαν αυτοκράτορες και πριγκίπισσες.

   Η Μονεμβασιά χωρίζεται στην Άνω Πόλη και την Κάτω Πόλη. Αν θέλετε να επισκεφτείτε την Άνω Πόλη καλύτερα να το κάνετε νωρίς το πρωί μιας και η σκιά αγνοείται στον τόπο αυτόν. Ανεβείτε στην Άνω Πόλη, εκεί που έστεκε το κάστρο της Μονεμβασιάς και σήμερα μπορείτε να θαυμάσετε τον βυζαντινό ναό της Αγίας Σοφίας, η οποία θεωρείται αντίγραφο της Αγιάς Σοφιάς της Πόλης και στέκει στο χείλος του γκρεμού. Από εδώ ψηλά η θέα στην κυριολεξία κόβει την ανάσα ενώ θα έχετε μια μοναδική οπτική της πόλης και της λακωνικής ακτής απέναντι.

   Στην Κάτω Πόλη, το κεντρικό καλντερίμι που ξεκινάει από την είσοδο, οδηγεί στην κεντρική πλατεία με τον ναό του Ελκομένου Χριστού. Η πλατεία είναι σαν μια τεράστια βεράντα με θέα το Μυρτώο πέλαγος.

   Σήμερα σχεδόν όλα τα πυργόσπιτα έχουν αποκατασταθεί και στεγάζουν ξενοδοχεία, εστιατόρια, ταβερνάκια, μπαρ, καφέ. Είναι μοναδική εμπειρία να απολαμβάνεις το ποτό σου με καλή παρέα στην ταράτσα ενός πυργόσπιτου αγναντεύοντας τη θάλασσα.

   Οπωσδήποτε θα περάσετε από το σπίτι ενός από τα σημαντικότερα τέκνα της Μονεμβασιάς, του Γιάννη Ρίτσου. Όπως θα μπείτε στην καστροπολιτεία στρίψτε στο πρώτο σοκάκι αριστερά και θα βρεθείτε μπροστά στο σπίτι του σπουδαίου ποιητή, ο οποίος αποκάλεσε πολύ πετυχημένα την πατρίδα του, «πέτρινο καράβι».

   Όσοι έχετε όρεξη, μπορείτε να περπατήσετε μέχρι την άκρη του βράχου και τον πέτρινο φάρο, ενώ το βράδυ, λόγω των λιγοστών φώτων η Μονεμβασιά είναι ιδανική για τους λάτρεις της αστροπαρατήρησης και του milky way. Η καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς περικλείεται από τείχη, σε μεγάλο μέρος των οποίων μπορείτε να περπατήσετε και να έχετε από τη μια μεριά τη θάλασσα και από την άλλη τον πανέμορφο οικισμό.

tip: Να ξέρετε πως αν επιλέξετε να μείνετε εντός της καστροπολιτείας, θα πρέπει να κουβαλήσετε τα μπαγκάζια σας. Δεν το λέω για να σας αποτρέψω, απλά για να είστε προετοιμασμένοι. Θα δείτε εξάλλου πολλούς αχθοφόρους να μεταφέρουν με καροτσάκια τα προϊόντα στα καταστήματα. Είναι ο μοναδικός τρόπος.

tip2: Απέναντι από το βράχο της Μονεμβασιάς υπάρχει ο μικρός οικισμός Γέφυρα, από όπου κάθε μισή ώρα ξεκινάει mini bus για την καστροπολιτεία (κόστος 1,10 Ευρώ η κάθε διαδρομή).

του Κωστή Παπαχρήστου

instagram: kostispapaxristos

Τελευταία σχόλια

07.08 | 14:45

Πολύ όμορφα μέρη!!! που για ακόμα μια φορά με την μοναδική σου περιγραφή ταξιδεύουμε και εμείς μαζί σου!!!

Υπέροχο αυτή την διαδρομή θα την κάνω.....με μάγεψε η περιγραφή....θα στείλω την εμπειρία μου.....

01.08 | 14:15

31.07 | 11:21

Αυτά είναι !!!!

Θέλω !!!

Υπέροχο ακούγετε....με κάνει να θέλω να πάω....εχθές!!!!!

31.07 | 11:15

Κοινοποίηση σελίδας