Σκίαθος-Σκόπελος 

Mamma mia...ομορφιά!!! 

   Στη Σκιάθο φτάνει κανείς είτε αεροπορικώς, στο αεροδρόμιο, το οποίο ουσιαστικά είναι δίπλα στη Χώρα, είτε ακτοπλοϊκώς από τον Άγιο Κωνσταντίνο (3,5 ώρες περίπου) ή από τον Βόλο (2,5 ώρες περίπου).

   Εμείς προτιμήσαμε να πάμε με το καράβι. Πλησιάζοντας λοιπόν το καράβι στη Σκιάθο, δεν βλέπεις τίποτε άλλο πέρα από δέντρα και κάπου κάπου κτίσματα με κεραμοσκεπές.

   Φτάνοντας στο λιμάνι, η Χώρα ξεδιπλώνεται μπροστά σου ήρεμη, νωχελική, απλωμένη σε δυο λοφίσκους. Τα άσπρα κατά κύριο λόγο σπιτάκια με τις κόκκινες κεραμοσκεπές κείτονται αμφιθεατρικά μέχρι τη θάλασσα. Φρουρός του παλιού λιμανιού, το Μπούρτζι, το Φρούριο που έχτισαν κάποτε οι Ενετοί για να το προστατεύει. Τώρα είναι ιδανικός τόπος περιπάτου, ενώ το καφεδάκι εκεί θα σας ανταμείψει και με το παραπάνω. Οπωσδήποτε φωτογραφία του παλιού λιμανιού μέσα από κάποια πολεμίστρα.

   Το σεργιάνι στη Χώρα της Σκιάθου θα σας μείνει αξέχαστο. Μικρά δρομάκια, χαμηλά σπίτια και ατμόσφαιρα που θα σας συνεπάρει. Προτείνουμε βόλτα το απόγευμα για να έχει πέσει ο ήλιος. Θα παρκάρετε εύκολα, μην ανησυχείτε, υπάρχουν μεγάλοι χώροι για παρκάρισμα και είναι δωρεάν. Ο κεντρικός πεζόδρομος, όπως είναι αυτονόητο, είναι η Παπαδιαμάντη. Τόπος γέννησης του μεγάλου καλλιτέχνη, η Σκιάθος τον τιμά όπως μπορεί και η παρουσία του ακόμη και σήμερα είναι εμφανής. Προτομές, βρύσες με λόγια του κ.ά.


Συστήνουμε να δούμε την τουριστική πλέον Παπαδιαμάντη (γιατί έτσι πρέπει) και να αφιερώσετε περισσότερο χρόνο σε άλλα δρομάκια. Μην το ψάχνετε. Αφεθείτε να χαθείτε. Θα βρεθείτε σε πανέμορφα σοκάκια, σε ολάνθιστες αυλές, νοικοκυρές θα απλώνουν, γεροντάκια που σας καλωσορίζουν και θα ρωτάνε αν σας αρέσουν το νησί τους. Ίσως έτσι δείτε και το σπίτι της Χιονάτης και αν βρεθείτε στα σκαλιά του μπαρμπα-Ζαφείρη , μην διστάσετε, ανεβείτε τα. Θα φτάσετε στο ψηλότερο σημείο της Χώρας, όπου βρίσκεται το ρολόι και ο ναός του Αγίου Νικολάου. Η θέα από εδώ εντυπωσιακή. Όλος ο παραλιακός δρόμος της Σκιάθου από το απόγευμα γίνεται πεζόδρομος και είναι η χαρά του ταξιδιώτη. Προτείνουμε να πάτε και από την ανατολική πλευρά του λιμανιού, την λιγότερο αναπτυγμένη, όπου βρίσκονται πάνω στη θάλασσα ψαροταβέρνες κυρίως, η μια δίπλα στην άλλη.

   Όμως ο Σκιάθος δεν είναι μόνο η Χώρα. Ουσιαστικά βέβαια άλλοι οικισμοί δεν υπάρχουν στο νησί, αλλά για να γνωρίσετε το πανέμορφο νησί των Σποράδων πρέπει να γυρίσετε. Καλό είναι να έχετε αυτοκίνητο. Εμείς μείναμε στην περιοχή Κολιός, η οποία βρίσκεται στα μισά μεταξύ Χώρας και Κουκουναρίων. Οι Κουκουναρίες είναι το πιο τουριστικό σημείο του νησιού και ουσιαστικά σε αυτή τη διαδρομή, Σκιάθος-Κουκουναρίες, βρίσκεται η πλειοψηφία των καταλυμάτων και των παραλιών που θα δείτε.


Οι παραλίες της Σκιάθου είναι παραδεισένιες στην κυριολεξία. Αμμουδερές, εκείνη η χρυσαφένια άμμος που σε μαγνητίζει, πετραδάκι συνήθως ούτε για δείγμα, κρυστάλλινα νερά, και τα πεύκα με τις ρίζες στην άμμο. Μπορείς να μην έχεις καν ομπρέλα, να έχεις πεύκο πάνω από το κεφάλι σου. Τα νερά στις περισσότερες παραλίες φαίνονται πράσινα, λόγω των δέντρων που βρίσκονται παντού.


Σε κάποιες παραλίες περνάς μέσα από δάση, πυκνή πεζοπορία για να φτάσεις στη θάλασσα. Μην νομίζετε πως ξέρετε ότι η Σκιάθος είναι πράσινη, κι εγώ νόμιζα πως το ήξερα. Η βλάστηση είναι οργιώδης, σε κάποια σημεία είναι σαν να βρίσκεσαι σε ορεινά μέρη της ηπειρωτικής Ελλάδας.Κι εκεί που βρίσκεσαι μέσα σε ένα δάσος με πανύψηλα δέντρα, περπατάς 5 λεπτά και ξάφνου μπροστά σου μια μαγευτική παραλία. Δεν είδα άσχημη παραλία σε αυτό το νησί. περπατάς 5 λεπτά και ξάφνου μπροστά σου μια μαγευτική παραλία. Δεν είδα άσχημη παραλία σε αυτό το νησί. περπατάς 5 λεπτά και ξάφνου μπροστά σου μια μαγευτική παραλία. Δεν είδα άσχημη παραλία σε αυτό το νησί.

   Παραλίες που μπορείτε να επισκεφτείτε; Κουκουναριές, Μπανάνα, Μικρή Μπανάνα, Λαλάρια, Κολιός, Μάραθα, Βρωμόλιμνος, Μεγάλη Άμμος, Κρυφή Άμμος, Μανδράκη, Ελιάς, Αγία Ελένη, Βασιλιάς, Τρούλος, Αγία Παρασκευή, Άγκιστρος, Ασέλινος. Δικές μου αγαπημένες, Μάραθα και Μικρή Μπανάνα.

   Από τη Σκιάθο ξεκινούν καθημερινά διάφορες εκδρομές (κρουαζιέρες τις αποκαλούν πλέον) προς τα υπόλοιπα νησιά των Σποράδων. Εμείς διαλέξαμε το Mamma Mia Tour, που όπως καταλαβαίνετε, κάνει το γύρο της Σκοπέλου και σταματά στα σημεία που γυρίστηκε η διάσημη ταινία. Προτείνουμε σίγουρα αυτή την εκδρομή. Παίρνεις σίγουρα μια καλή γεύση και της Σκοπέλου. Αν η Σκιάθος σας φάνηκε καταπράσινη, εδώ φτάνουμε πλέον σε άλλη διάσταση.


Ο Σκόπελος είναι το πιο πράσινο νησί του Αιγαίου, σχεδόν το 80/100 του εδάφους της καλύπτεται από πράσινο. Στην κρουαζιέρα που κάναμε, πρώτη στάση ήταν στην παραλία του Αγίου Ιωάννη. Σήμερα στις χάρτες της Google θα βρείτε την περιοχή ως Mamma Mia Cliff .Πρόκειται για μια μικρή παραλία με νερά που παίρνουν όλες τις αποχρώσεις του πράσινου και του μπλε. Και στη μια άκρη της στέκεται αγέρωχος ένας εντυπωσιακός βράχος, στην κορυφή του οποίου είναι χτισμένο το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, το εκκλησάκι όπου έγινε ο γάμος στη γνωστή ταινία. Η ανάβαση είναι κάπως κουραστική, ένεκα των 200 περίπου σκαλιών, η θέα όμως ανταμείβει τους τολμηρούς. Μετά την κατάβαση και τη βουτιά στην εξαιρετική παραλία συνεχίσαμε για τη Χώρα της Σκοπέλου .


Απλά κουκλίστικη, αμφιθεατρική, συναγωνίζεται στα ίσα τη Χώρα της Σκιάθου. Περπατήστε στα σοκάκια της Χώρας και θαυμάστε τις ασβεστωμένες αυλές, τα άσπρα κατά κύριο λόγο σπιτάκια, τα χαγιάτια των σπιτιών και τα πάρα πολλά εκκλησάκια . . Προτείνουμε να πιείτε καφεδάκι στη Σκάλα, κάτω από τον πυκνό ίσκιο των πλατανιών. Κι οπωσδήποτε δοκιμάστε σκοπελίτικη τυρόπιτα πριν φύγετε. Τελευταία στάση της εκδρομής ήταν οι παραλίες Μηλιά-Καστάνη . Δίπλα η μία στην άλλη, ουσιαστικά σαν μία, από τις ομορφότερες παραλίες που έχω αντικρύσει. Εδώ το πράσινο των πεύκων βρίσκεται σε πλήρη αρμονία με το μπλε της θάλασσας.Είναι εδώ που μόλις βουτήξεις θα πεις πως ναι, θα ξανάρθω στις Σποράδες. Και μόλις το καραβάκι κάνει σήμα ότι φεύγουμε μια αδιευκρίνιστη μελαγχολία σε πλημμυρίζει γιατί δεν ήταν αρκετό.

tip: Μπορεί να μην το αποκαλύψετε στους φίλους σας, αλλά ναι, θα δοκιμάστε "ντανοπιτάκια" και ναι, είναι πεντανόστιμα.

tip2: Μείναμε στην περιοχή Κολιός, στο ξενοδοχείο Marina και μας έμεινε αξέχαστη η φιλοξενία των ιδιοκτητών και η διάθεσή τους να μας εξυπηρετήσουν σε οτιδήποτε.

tip3: Εντυπωσιακή και η αγάπη των κατοίκων για τα δάση τους. Όπου υπάρχει έντονη βλάστηση, κάθε 50-100 μέτρα υπάρχει βαρέλι γεμάτο νερό για την περίπτωση που χρειαστεί.

του Κωστή Παπαχρήστου

Τελευταία σχόλια

07.08 | 14:45

Πολύ όμορφα μέρη!!! που για ακόμα μια φορά με την μοναδική σου περιγραφή ταξιδεύουμε και εμείς μαζί σου!!!

Υπέροχο αυτή την διαδρομή θα την κάνω.....με μάγεψε η περιγραφή....θα στείλω την εμπειρία μου.....

01.08 | 14:15

31.07 | 11:21

Αυτά είναι !!!!

Θέλω !!!

Υπέροχο ακούγετε....με κάνει να θέλω να πάω....εχθές!!!!!

31.07 | 11:15

Κοινοποίηση σελίδας