Άρτα

με το μεγαλείο του Δεσποτάτου

   Η Άρτα δεν συγκαταλέγεται σίγουρα στους top τουριστικούς προορισμούς. 

Μην βιαστείτε όμως να την κρίνετε, αν αφεθείτε, σιγά σιγά θα αρχίσει να σας συνεπαίρνει στους δικούς της ρυθμούς και να σας ξεδιπλώνει το βυζαντινό της μεγαλείο.

   Η σύγχρονη Άρτα είναι χτισμένη στα ερείπια της αρχαίας Αμβρακίας,

και το δυτικό νεκροταφείο κατά μήκος της αρχαία ταφικής λεωφόρου στην περιοχή Τρίγωνο.

   

Σήμα κατατεθέν της Άρτας το περίφημογεφύρι της, ζωσμένο με τόσους μύθους. Δίπλα στο γεφύρι από τη μία μεριά υπάρχει το μικρό λαογραφικό μουσείο (παλιό τελωνείο όταν το γεφύρι ήταν το σύνορο Ελλάδας-Τουρκίας) και από την άλλη ο αιωνόβιος πλάτανος από όπου ο Αλή πασάς κρεμούσε τους Έλληνες. Εδώ θα βρείτε καφέ και καφέ.

   Ένας περίπατος πάνω στις καμάρες του γεφυριού θα σας μεταφέρει 

 και από εδώ θα αγναντέψετε τους τρούλους της Παναγίας της Παρηγορήτισσας, δώδεκα τρούλοι, όσες και οι καμάρες, όσοι και οι Απόστολοι.

   Η Παναγία η Παρηγορήτισσα, Παργιορίτσα για τους Αρτινούς, είναι το στολίδι της πόλης. Η κληρονομιά των Κομνηνοδουκάδων που διαφέντεψαν την Ήπειρο κι έκαναν την Άρτα πρωτεύουσα του Δεσποτάτου της Ηπείρου στα χρόνια της μεγάλης της ακμής. Ο τρόπος στήριξης του κεντρικού τρούλου είναι μοναδικός στην ορθόδοξη αρχιτεκτονική. Ο Άγιος Βασίλειος με τον εξαιρετικό γλυπτό διάκοσμο και η Αγία Θεοδώρα(πολιούχος της πόλης) είναι της ίδιας περιόδου και σε εξαιρετική κατάσταση.

   Σίγουρα αξίζει την επίσκεψή σας το κάστρο της Άρτας, το οποίο αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της βυζαντινής οχυρωματικής τέχνης. Στο εσωτερικό του Κάστρου υπάρχει θεατράκι όπου το καλοκαίρι λαμβάνουν χώρα πολιτιστικές εκδηλώσεις. Εδώ και αρκετά χρόνια υπάρχει διαμάχη μεταξύ Υπουργείου Πολιτισμού και Δήμου Αρταίων για την κυριότητα του Κάστρου, για αυτό και δεν είναι στην καλύτερή του κατάσταση. Για ένα διάστημα φυλακίστηκε εδώ ο στρατηγός Μακρυγιάννης.

   Η κεντρική αρτηρία της Άρτας, εκεί όπου πραγματικά χτυπά ο παλμός της είναι ο κεντρικός πεζόδρομος Σκουφά. Ο Νικόλαος Σκουφάς, ένας εκ των τριών ιδρυτών της Φιλικής Εταιρείας καταγόταν από την κωμόπολη Κομπότι, κοντά στην Άρτα. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην περάσετε από τη Σκουφά ή την αγορά όπως συνηθίζουν να λένε οι Αρτινοί.

   Όλες οι υπηρεσίες, όλες οι τράπεζες, τα καφέ και τα μπαράκια έχουν επίκεντρο τον συγκεκριμένο πεζόδρομο με πιο κεντρικό του σημείο την Πλατεία Εθνικής Αντίστασης όπου και ο ναός του Αγίου Δημητρίου. Το βράδυ θα διαπιστώσετε ότι η πόλη έχει έντονη νυχτερινή ζωή και σίγουρα θα καθίσετε σε κάποιο από τα πολλά μεζεδοπωλεία. Αν είστε τυχεροί μπορεί να πετύχετε κάποιο live φοιτητών του Τμήματος Παραδοσιακής Μουσικής του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου που έχει την έδρα του στην Άρτα.

   Τα τελευταία χρόνια γίνεται μια προσπάθεια να μπει στον τουριστικό χάρτη η πόλη με δειλά βήματα, αλλά σιγά σιγά κάτι γίνεται. Ένα από τα σχετικά νέα σημεία της πόλης είναι το πάρκο της Δ.Ε.Η. πίσω από το ΚΤΕΛ. Πολύ όμορφο πάρκο με μονοπάτια για πεζοπορία και τρέξιμο, μία μεγάλη τεχνητή λίμνη και νησάκι. Θα εκπλαγείτε με το πόσο κόσμο θα δείτε είτε να αθλείται είτε να κάνει τη βόλτα του.

   Η Άρτα είναι μια καταπράσινη πόλη και είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στου πρόποδες του λόφου της Περάνθης, όπου μπορείτε να περπατήσετε μέσα στο δάσος, υπάρχει φυσικά και δρόμος για όσους βαριούνται και στην κορυφή του θα βρείτε ένα καφέ με εξαιρετική θέα σε όλο τον κάμπο της Άρτας.

tip: Επισκεφτείτε το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Άρτας δίπλα στον Άραχθο. Εντυπωσιακά δομημένο μουσείο, με όλα τα σύγχρονα μέσα, το οποίο θα σας δώσει τη δυνατότητα να μάθετε πολύ γρήγορα και εύκολα την πορεία της πόλης και της ευρύτερης περιοχής μέσα στους αιώνες.

tip2: Αν έχετε χρόνο αξίζει να επισκεφτείτε, πολύ κοντά στην Άρτα το γραφικότατο χωριό-νησί της Κορωνησίας. Για να φτάσετε μέχρι εκεί θα διασχίσετε μία στενή λωρίδα στεριάς, η οποία αποκλείεται να σας αφήσει ασυγκίνητους και θα κάνει τις κάμερες να πάρουν φωτιά. Από την Κορωνησία μπορεί κανείς να εξερευνήσει τις λιμνοθάλασσες Ροδιά, Λογαρού και Τσουκαλιό, ενώ πολύ συνηθισμένη είναι εδώ η παρατήρηση πουλιών (bird watching) μιας και ο Αμβρακικός κόλπος είναι ένα από τα σημαντικότερα οικοσυστήματα στη Μεσόγειο

δίπλα στον ζωοδότη Άραχθο.  Απομεινάρια της αρχαίας Αμβρακίας θα βρείτε σε πολλά σημεία της πόλης με σημαντικότερα το μικρό θεατράκι στο κέντρο

Τελευταία σχόλια

07.08 | 14:45

Πολύ όμορφα μέρη!!! που για ακόμα μια φορά με την μοναδική σου περιγραφή ταξιδεύουμε και εμείς μαζί σου!!!

Υπέροχο αυτή την διαδρομή θα την κάνω.....με μάγεψε η περιγραφή....θα στείλω την εμπειρία μου.....

01.08 | 14:15

31.07 | 11:21

Αυτά είναι !!!!

Θέλω !!!

Υπέροχο ακούγετε....με κάνει να θέλω να πάω....εχθές!!!!!

31.07 | 11:15

Κοινοποίηση σελίδας