Καμπαναριό
Καμπαναριό
Καθολικό της Μονής
Καθολικό της Μονής
Αυλή
Αυλή
Βιβλιοθήκη
Βιβλιοθήκη
Κελάρι Μονής
Κελάρι Μονής
Καλαθάς
Καλαθάς
Σταυρός
Σταυρός
Igloo
Igloo
Τάφοι Βενιζέλων
Τάφοι Βενιζέλων
Προφήτης Ηλίας
Προφήτης Ηλίας
Θέα από τους Τάφους των Βενιζέλων
Θέα από τους Τάφους των Βενιζέλων

Μονή Τζαγκαρόλων 

το στολίδι του Ακρωτηρίου 

   Το Ακρωτήρι είναι μία χερσόνησος βορειοανατολικά των Χανίων και το καλοκαίρι κατακλύζεται από κόσμο λόγω των πολλών αξιοθέατων που κρύβει, των παραλιών του, αλλά και της εγγύτητάς του στην πόλη.

   Το Ακρωτήρι είναι σίγουρα μία από τις πιο όμορφες περιοχές του νομού Χανιών. Και η Μονή Αγία Τριάδας Τζαγκαρόλων είναι αναμφίβολα το στολίδι του.

   Η Μονή Τζαγκαρόλων απέχει περίπου 15 χλμ από τα Χανιά και είναι πολύ εύκολο να φτάσετε εδώ. Ακολουθείτε αρχικά τον δρόμο για τους Τάφους των Βενιζέλων, για αεροδρόμιο και στη συνέχεια υπάρχει σήμανση που σας οδηγεί στο μοναστήρι. Λίγο πριν φτάσετε στο μοναστήρι, θα σας εντυπωσιάσει το τελευταίο κομμάτι του δρόμου και για αυτό να έχετε έτοιμη την κάμερα. Κυπαρίσσια με ασβεστωμένους κορμούς και στις δύο πλευρές του δρόμου, τοιχίο που περικλείει τα χωράφια της Μονής και στο βάθος η εντυπωσιακή είσοδος του μοναστηριού. Το τοπίο θυμίζει έντονα Τοσκάνη και σου επιβεβαιώνει ότι από εδώ πέρασαν οι Ενετοί. Για να καταλάβετε, οι Οθωμανοί την αποκαλούσαν, το μοναστήρι με τα κυπαρίσσια.

   Περιπλανηθείτε στους χώρους του μοναστηριού, ανεβείτε στο καμπαναριό, το οποίο βρίσκεται πάνω από την κεντρική είσοδο, περπατήστε κάτω από τους θολωτούς διαδρόμους και μπείτε στο εξαιρετικά καλαίσθητο μικρό μουσείο.

   Αφού φτάσετε παρκάρετε στο άνετο πάρκινγκ και μένετε να κοιτάζετε εντυπωσιασμένοι την μεγαλοπρεπή είσοδο. Μία ψηλή, μνημειακή σκάλα, αναγεννησιακού ρυθμού οδηγεί στα ενδότερα του μοναστηριού, το οποίο είναι φρουριακής αρχιτεκτονικής. Αφού περάσετε την είσοδο με του κίονες ιωνικού και κορινθιακού ρυθμού, απλά ο ενθουσιασμός σας θα μεγαλώσει. Μία πανέμορφη, πολύχρωμη αυλή με επίκεντρο το Καθολικό από λαξευτή πέτρα. Όλα θυμίζουν Ιταλία και δεν έχει καμία σχέση με ορθόδοξα μοναστήρια. Πηγάδια που τα τριγυρίζουν βοκαμβίλιες κάθε χρώματος και σκάλες με κάθε λογής λουλούδι. Σίγουρα θα έρθει στο μυαλό σας "το όνομα του Ρόδου".Η ανακαίνιση του μοναστηριού είναι εντυπωσιακή και μπορείτε να επισκεφτείτε το πανέμορφο μικρό μουσείο και τη βιβλιοθήκη με σπάνια χειρόγραφα.

   Όπως βγείτε από το μοναστήρι, δεξιά, αξίζει να μπείτε για λίγο στο κελάρι, όπου οι μοναχοί πωλούν βιολογικό κρασί, λάδι και άλλα προϊόντα με βάση την ελιά και όχι μόνο. Στο χώρο του κελαριού, ο οποίος λειτουργεί και ως έκθεση θα δείτε εργαλεία που χρησιμοποιούσαν παλιά οι μοναχοί για την επεξεργασία της ελιάς, θα δείτε παλιά τηλέφωνα, τηλέγραφο, φωτογραφικές μηχανές, αλλά και τα βαρέλια με το κρασί, από τα οποία μπορείτε και να δοκιμάσετε.

   Πολύ κοντά στη Μονή Τζαγκαρόλων βρίσκεται η Μονή Γουβερνέτου και το φαράγγι Αυλάκι. Αν δεν τα έχετε επισκεφτεί, μην χάσετε την ευκαιρία. Για λεπτομέρειες πατήστε εδώ.

   Για μπανάκι στο Ακρωτήρι, αν πάτε καλοκαίρι, προτείνουμε την παραλία Καλαθάς, αλλά και την παραλία Σταυρός πιο βόρεια με τα καταπράσινα νερά, που είναι και το σημείο όπου γυρίστηκε η σκηνή με τον Αντονι Κουίν να χορεύει συρτάκι στην ταινία Ζορμπάς.

   Επιστρέφοντας στα Χανιά οπωσδήποτε μια στάση στην Κουκουβάγια, δίπλα στους Τάφους των Βενιζέλων, με την καλύτερη θέα στην πόλη. Μην διαστάσετε καθόλου και μην μετράτε θερμίδες, πέστε με πάθος και χωρίς φόβο στο ζουμερό, το γλυκό που καθιέρωσε την Κουκουβάγια. Δική μας πρόταση; Δοκιμάστε και το igloo!

   Για να κάψουμε λιγάκι το γλυκό μια στάση στους Τάφους (μακριά από εμάς) των Βενιζέλων επιβάλλεται. Εδώ έχει δημιουργηθεί ένα πανέμορφο μικρό πάρκο με θέα στα Χανιά που κόβει την ανάσα. Ιδανική γωνιά για instastory το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία!

   Αν δεν τα προλάβετε όλα μην αγχωθείτε, το Ακρωτήρι είναι ένας τόπος που θα έρχεστε ξανά και ξανά όταν θα επισκέπτεστε τα Χανιά.

του Κωστή Παπαχρήστου

Τελευταία σχόλια

07.08 | 14:45

Πολύ όμορφα μέρη!!! που για ακόμα μια φορά με την μοναδική σου περιγραφή ταξιδεύουμε και εμείς μαζί σου!!!

Υπέροχο αυτή την διαδρομή θα την κάνω.....με μάγεψε η περιγραφή....θα στείλω την εμπειρία μου.....

01.08 | 14:15

31.07 | 11:21

Αυτά είναι !!!!

Θέλω !!!

Υπέροχο ακούγετε....με κάνει να θέλω να πάω....εχθές!!!!!

31.07 | 11:15

Κοινοποίηση σελίδας