Παναγία Καβαλλαρά

η ιστορική Μονή του Μαλεβιζίου 

   Ο προορισμός μας απέχει περίπου είκοσι χιλιόμετρα από το Ηράκλειο και χρειαζόμαστε περίπου μισή ώρα για να φτάσουμε.

   Ξεκινώντας από την πρωτεύουσα της Κρήτης κατευθυνόμαστε προς τον Κρουσώνα. Λίγο πριν τον Κρουσώνα στρίβουμε προς το χωριό Κορφές και στη συνέχεια ακολουθούμε τη σήμανση για τη Μονή. Το τελευταίο κομμάτι της διαδρομής είναι χωμάτινο, αλλά μην αγχώνεστε καθόλου. Η διαδρομή είναι πολύ βατή και δεν απαιτείται 4x4. Και με κίνηση στους δύο τροχούς είμαστε ok.

   Η ολοκληρωμένη ονομασία της Μονής είναι Παναγία Κερά Καβαλλαρέα, έχει επικρατήσει όμως το Παναγία Καβαλλαρά. Από που όμως προέρχεται η ονομασία; Λέγεται πως οφείλεται σε μια εικόνα που δείχνει την Παναγία με τον Ιησού βρέφος κατά τη φυγή τους από την Αίγυπτο. Σε αυτή την εικόνα η Παναγία κάθεται πάνω (καβάλα) σε έναν όνο. Έτσι προέκυψε το Καβαλλαρά.

   Η Μονή αποτέλεσε μετόχι της Μονής Διονυσίου του Αγίου Όρους από τον 15ο μέχρι τον 17ο αιώνα. Σήμερα σώζεται μόνο  το Καθολικό της Μονής μιας και καταστράφηκε κατά τη διάρκεια του Κρητικού Πολέμου. Στο εσωτερικό του ναού υπάρχουν σπαράγματα τοιχογραφιών του ζωγράφου Μερκούριου.

   Σήμερα η Μονή υπάγεται στην ενορία της Αγία Τριάδας του χωριού Κορφές και εορτάζει ουσιαστικά δύο φορές τον χρόνο. Την επόμενη ημέρα των Χριστουγέννων, στις 26 Δεκέμβρη, αλλά η μεγάλη, πανηγυρική γιορτή συντελείται την ημέρα της Ζωοδόχου Πηγής.

   Στη διαδρομή για το μοναστήρι, λίγο πριν φτάσουμε, μπορούμε να κάνουμε μια στάση και περπατώντας ανάμεσα σε ελιές και αμπελώνες να φτάσουμε στον μικρό ναϊσκο που είναι αφιερωμένος στην Αγία Καλλιόπη. Αν ο καιρός είναι καλός, η θέα προς το Ηράκλειο είναι μοναδική τόσο από τη Μονή Καβαλλαράς όσο και από το εκκλησάκι της Αγίας Καλλιόπης!

tip: Στη διαδρομή θα συναντήσουμε συχνά καφέ πινακίδες που μας οδηγούν στο μοναστήρι.

tip2: Η βόλτα στη Μονή Καβαλλαράς, μπορεί αν συνδυαστεί με το Σανατόριο Λουτρακίου.

του Κωστή Παπαχρήστου

instagram:@kostispapaxristos

Τελευταία σχόλια

07.08 | 14:45

Πολύ όμορφα μέρη!!! που για ακόμα μια φορά με την μοναδική σου περιγραφή ταξιδεύουμε και εμείς μαζί σου!!!

Υπέροχο αυτή την διαδρομή θα την κάνω.....με μάγεψε η περιγραφή....θα στείλω την εμπειρία μου.....

01.08 | 14:15

31.07 | 11:21

Αυτά είναι !!!!

Θέλω !!!

Υπέροχο ακούγετε....με κάνει να θέλω να πάω....εχθές!!!!!

31.07 | 11:15

Κοινοποίηση σελίδας