Κόκκινη παραλία

το μυστικό των Ματάλων

   Δίπλα στα πασίγνωστα Μάταλα, το κέντρο των χίπηδων της δεκαετίας του 70, βρίσκεται αυτή η παραλία, κρυμμένη πίσω από τον μικρό λόφο Καστρί σαν καλά φυλαγμένο μυστικό. Δεν είναι εύκολη η πρόσβαση, αλλά αν πας θα σου μείνει αξέχαστη.

   Από το χωριό των Ματάλων υπάρχουν δύο μονοπάτια από όπου μπορείς να φτάσεις στην παραλία. Το ένα μονοπάτι ξεκινάει αμέσως μετά το Hotel Zafiria που είναι στον κεντρικό δρόμο, στρίβοντας αριστερά. Το δεύτερο μονοπάτι ξεκινάει μετά την παραδοσιακή αγορά των Ματάλων, λίγο πριν ξεκινήσει το μικρό παραθαλάσσιο δρομάκι των bars. Υπάρχει σήμανση, οπότε μην ανησυχείς, θα το βρεις εύκολα. Αν επιλέξεις το πρώτο μονοπάτι να ξέρεις ότι είναι κάπως πιο απότομο στην αρχή. Το δεύτερο είναι πιο ομαλό. Και τα δύο είναι ανηφορικά στην αρχή και συναντιούνται στο σημείο από όπου ουσιαστικά ξεκινά η κατάβαση.

   Οπωσδήποτε να φοράς αθλητικά παπούτσια (όχι τα καλά σου) μιας και το μονοπάτι θα το χαρακτήριζα κακοτράχαλο και να έχεις μαζί σου νερό. Αρκετό νερό μιας και δεν ξέρω πόσο θα το πληρώσεις στη μοναδική καντίνα-μπαρ που υπάρχει στην παραλία. Εμείς είχαμε μαζί μας και ομπρέλα θαλάσσης. Η διαδρομή διαρκεί περίπου 20-30 λεπτά, ανάλογα με τη φυσική κατάσταση του καθενός. Οι 45+ υπολογίστε μισή ωρίτσα για να είστε μέσα.

   Όταν φτάνεις στο ψηλότερο σημείο κι αρχίζει να φαίνεται η παραλία, συνειδητοποιείς σιγά σιγά τη μοναδικότητά της. Φτάνοντας τα παρατάς όλα και βουτάς για να δροσιστείς από τη διαδρομή και να πάρεις κουράγιο να στήσεις το πρόχειρο σπιτικό σου. Ομπρέλα, πετσέτες, ακουμπάμε ευλαβικά τον καφέ στο πιο σκιερό μέρος.

   Αυτή την πρώτη βουτιά στην Κόκκινη παραλία δεν θα την ξεχάσω ποτέ. Θες η κούραση, θες η προσμονή, δεν ξέρω τι, αλλά είναι λες και σε βαπτίζουν. Φεύγουν όλες οι έγνοιες και υπάρχεις μόνο εσύ, τα βράχια και το Λιβυκό πέλαγος.

   Τα νερά εδώ είναι κρυστάλλινα, πρασινωπά και με θερμοκρασία ιδανική. Η άμμος κοκκινίζει λόγω του κοκκινωπού εδάφους της περιοχής και των βράχων που υπάρχουν τριγύρω. Η παραλία είναι αμμουδερή. Οφείλω όμως να είμαι ειλικρινής. Η άμμος που κολλάει παντού, φτάνεις σπίτι, την κουβαλάς ακόμη, βουλώνει το σιφόνι του ντουζ και μετά από 2-3 μέρες με καθημερινό πλύσιμο φεύγει ο τελευταίος κόκκος από την αριστερή γάμπα.

   Αν πας στο νότιο τμήμα της παραλίας θα βρεις κάποιες πέτρες όταν μπεις στο νερό. Στο βόρειο ούτε για δείγμα.

   Εδώ ο γυμνισμός επιτρέπεται ελεύθερα. Δεν θα σε ενοχλήσει κανείς. Πέταξέ  τα όλα και νιώσε τα τσι σου να απελευθερώνονται κι εσύ να γίνεσαι ένα με τη φύση. Η Κόκκινη παραλία συχνά συγκαταλέγεται στις ομορφότερες παραλίες γυμνιστών του κόσμου.

   Στην παραλία υπάρχει μια καντίνα-μπαρ ιδανική για insta photos καθώς και για την προμήθεια των απαραίτητων. 

tip: Στην κορυφή του λόφου Καστρί υπήρχε το φρούριο των Ματάλων, ο Κούλες, ελάχιστα ερείπια του οποίου υπάρχουν και σήμερα σε πολύ κακή κατάσταση.

tip2: Θα συναντήσεις την παραλία και με το όνομα Κόκκινη Άμμος.

του Κωστή Παπαχρήστου

Σχόλια:

ΠΝ

Αυτά είναι !!!!

Θέλω !!!

Άννα Πατινιωτη

Υπέροχο ακούγετε....με κάνει να θέλω να πάω....εχθές!!!!!

Εύα Γιαννίρη

31.07.2021 11:21

31.07.2021 11:15

31.07.2021 11:01

Πάλι με ταξιδέψατε στην ομορφιά!!!

Τελευταία σχόλια

07.08 | 14:45

Πολύ όμορφα μέρη!!! που για ακόμα μια φορά με την μοναδική σου περιγραφή ταξιδεύουμε και εμείς μαζί σου!!!

Υπέροχο αυτή την διαδρομή θα την κάνω.....με μάγεψε η περιγραφή....θα στείλω την εμπειρία μου.....

01.08 | 14:15

31.07 | 11:21

Αυτά είναι !!!!

Θέλω !!!

Υπέροχο ακούγετε....με κάνει να θέλω να πάω....εχθές!!!!!

31.07 | 11:15

Κοινοποίηση σελίδας