Καλοί Λιμένες 

στα βήματα του Απ. Παύλου 

   Αν θέλετε να γνωρίσετε τις παραλίες των Αστερουσίων Ορέων, οι Καλοί Λιμένες είναι η ιδανική επιλογή, μιας και μπορείς να φτάσεις μέσω ασφαλτοστρωμένου δρόμου.

   Ουσιαστικά πρόκειται για την παραλία του χωριού Πηγαιδάκια και θα χρειαστείς γύρω στη μία ώρα κι ένα τέταρτο αν ξεκινήσεις από το Ηράκλειο. Απέναντι από τους καλούς λιμένες, στο νησί Μικρονήσι ή Άγιος Παύλος βρίσκονται οι δεξαμενές της ΣΕΚΑ που ανήκουν στην οικογένεια Βαρδινογιάννη. Για πολλά χρόνια οι κάτοικοι της περιοχής βρίσκονταν σε διαμάχη με τη γνωστή οικογένεια για την κυριότητα της περιοχής. Σήμερα όλα είναι ήρεμα.

   Για πολλούς, αυτές οι δεξαμενές, ασχημαίνουν το τοπίο. Προσωπική μου άποψη είναι ότι αυτές οι δεξαμενές κάνουν το τοπίο ιδιαίτερο, μιας και δεν είναι συνηθισμένο να βλέπεις κάτι τέτοιο κάνοντας μπάνιο και σίγουρα η εικόνα μένει αξέχαστη. Επιπλέον, όταν βουτήξεις στα νερά των Καλών Λιμένων το μόνο σίγουρο είναι ότι θα ξεχάσεις τις δεξαμενές. Πεντακάθαρα νερά, κρύα, συνήθως σε χρώμα σκούρο μπλε. Από τις ωραιότερες θάλασσες του νότου. Και το καλύτερο; Τα νερά εδώ είναι πάντα ήρεμα, εξού και η ονομασία Καλοί Λιμένες.

   Ουσιαστικά δημιουργούνται τρεις παραλίες στην περιοχή. Εντός του μικρού οικισμού υπάρχει η παραλία Ψιλή Άμμος, ιδανική για οικογένειες και το λιμανάκι των Καλών Λιμένων.  Πιο ανατολικά συναντάμε την Μακριά Άμμο ή Αρμυρίκια. Μια μεγάλη παραλία με δέντρα κάτω από τη σκιά των οποίων αρκετοί κατασκηνώνουν. Η παραλία δεν είναι οργανωμένη, στη μία άκρη της υπάρχει μόνο η ταβέρνα "Γοργόνα", ιδανική επιλογή για φρέσκο ψαράκι κι όχι μόνο. Η τρίτη παραλία είναι η Καραβόβρυση, ανατολικά της Μακριάς Άμμου. Αν φτάσετε μέχρι εδώ, οπωσδήποτε ομπρέλα, γιατί η παραλία δεν προσφέρει σκιά.

   Δυτικά του μικρού οικισμού, πάνω σε μικρό λόφο βρίσκεται εκκλησάκι αφιερωμένο στον Απόστολο Παύλο. Δίπλα από το εκκλησάκι μπορείτε να μπείτε στη σπηλιά όπου λέγεται ότι έμεινε ο Απόστολος κατά το ταξίδι του στη Ρώμη. Την περιοχή επισκέφτηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος Ά στις 15/11/1992.

Κάτω από τον μικρό λόφο, δυτικά, θα βρείτε την πανέμορφη μικρή παραλία Στενά. Αν θέλετε να κάνετε μπάνιο εδώ, πρέπει να πάτε αρκετά νωρίς, γιατί λόγω του περιορισμένου χώρου, της ηρεμίας που προσφέρει και της ομορφιάς της είναι περιζήτητη.

tip: Ένας φίλος με το μικρό σκάφος του "φυσέκι" μας πήγε βαρκάδα στις διπλανές παραλίες Μάρτσαλο και Αγιοφάραγγο. Εμπειρία αξέχαστη που μας πρόσφερε μοναδικές εικόνες. Μπορείτε να τις απολαύσετε κι εσείς στο βίντεο που ακολουθεί.

του Κωστή Παπαχρήστου

Τελευταία σχόλια

07.08 | 14:45

Πολύ όμορφα μέρη!!! που για ακόμα μια φορά με την μοναδική σου περιγραφή ταξιδεύουμε και εμείς μαζί σου!!!

Υπέροχο αυτή την διαδρομή θα την κάνω.....με μάγεψε η περιγραφή....θα στείλω την εμπειρία μου.....

01.08 | 14:15

31.07 | 11:21

Αυτά είναι !!!!

Θέλω !!!

Υπέροχο ακούγετε....με κάνει να θέλω να πάω....εχθές!!!!!

31.07 | 11:15

Κοινοποίηση σελίδας