Μονή Παλιανής 

με σήμα την Αγία Μυρτιά 

   Η Ιερά Μονή Παλιανής είναι ένα από τα γνωστότερα και πιο αγαπητά μοναστήρια του Ηρακλείου και ίσως λενα από τα πλουσιότερα της Κρήτης.

   Βρίσκεται πολύ κοντά στο Ηράκλειο. Ακολουθούμε αρχικά τον δρόμο για νότο, Μοίρες, περνάμε τον οικισμό των Αθανάτων στα αριστερά μας και μετά συναντάμε μία αερογέφυρα. Μόλις περάσουμε από κάτω της στρίβουμε δεξιά (προσοχή, δεν υπάρχει σήμανση για να στρίψουμε) κι ακολουθώντας μετά τον παλιό δρόμο Ηρακλείου - Μοιρών φτάνουμε στο χωριό Βενεράτο. Περνάμε το κέντρο του χωριού όπου και στρίβουμε αριστερά ακολουθώντας τη σήμανση, πιο κάτω συναντάμε άλλη μία πινακίδα και στρίβουμε δεξιά κι έπειτα ο δρόμος μας οδηγεί στο μοναστήρι.

   Μπαίνοντας στο μοναστήρι είναι σαν να βρίσκεσαι σε ένα χωριό μιας άλλης εποχής, με την πλατεία στο κέντρο της οποίας δεσπόζει η εκκλησία - Καθολικό και τα σπίτια τριγύρω. Το Καθολικό της μονής, το οποίο είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου, συντηρήθηκε και αποκαταστάθηκε πρόσφατα και παρουσιάζει πλέον μια εικόνα αντάξια της ιστορίας του. Στο πίσω μέρος του Καθολικού, δίπλα στο ιερό υπάρχει η Αγία Μυρτιά. Πρόκειται για ένα αιωνόβιο δέντρο, μέσα στον κορμό του οποίου πιστεύεται ότι βρίσκεται η εικόνα τησ Παναγιάς της Μυρτυδιώτισσας και την οποία θεωρείται ότι μπορούν να δουν μόνο τα παιδιά. Τα κλαδιά του δέντρου είναι γεμάτα από τάματα πιστών. Η Αγία Μυρτιά γιορτάζει στισ 24 Σεπτεμβρίου και η λατρεία της θεωρείται πως είναι κατάλοιπο της λατρείας των ιερών δέντρων των Μινωιτών.

   Αξίζει να σημειωθεί ότι το μοναστήρι δεν είναι κοινοβιακό, όπως έχουμε συνηθίσει, αλλά ιδιόρρυθμο. Ιδιόρρυθμα αποκαλούνται τα μοναστήρια όπου οι μοναχές ή οι μοναχοί ενεργούν ξεχωριστά, έχουν τη δυνατότητα απόκτησης περιουσίας και παρασκευάζουν το φαγητό της αρεσκείας τους.

   Η επίσκεψη στη μονή Παλιανής μπορεί να συνδυαστεί με μια στάση για καφέ ή φαγητό στα χωριά Βενεράτο ή Αυγενική, ενώ είναι ωραία επιλογή και για μια στάση πηγαίνοντας ή γυρίζοντας από τον νότο του νομού Ηρακλείου.


Διαβάστε και δείτε βίντεο και από την Μονή Σαββαθιανών

του Κωστή Παπαχρήστου

Τελευταία σχόλια

07.08 | 14:45

Πολύ όμορφα μέρη!!! που για ακόμα μια φορά με την μοναδική σου περιγραφή ταξιδεύουμε και εμείς μαζί σου!!!

Υπέροχο αυτή την διαδρομή θα την κάνω.....με μάγεψε η περιγραφή....θα στείλω την εμπειρία μου.....

01.08 | 14:15

31.07 | 11:21

Αυτά είναι !!!!

Θέλω !!!

Υπέροχο ακούγετε....με κάνει να θέλω να πάω....εχθές!!!!!

31.07 | 11:15

Κοινοποίηση σελίδας